Voice bot vs. Chatbot

Bevezető

 2023. október 8. | Szabó Máté

Mi az a voice bot, és miben különbözik a chatbottól? A következőkben megvizsgáljuk, mi a különbség a két típusú bot között, és miért fontos ennek ismerete.

Ha olyan technológiákról van szó, amelyek segíthetnek egy vállalkozás növekedésében, jelenleg a címben említettek a legkeresettebb szolgáltatási eszközök. Iparági jelentések szerint az AI az üzleti élet egyik legfontosabb technológiai fejlesztésévé vált.

Éjjel-nappal elérhetők, azonnal válaszolnak a kérdésekre, és jelentős mennyiségű megkeresést képesek kezelni egyszerre. Tehát az ügyfélszolgálat javításától az alkalmazottak munkaterhének csökkentéséig a  cégek számos módon profitálhatnak belőlük.   

Valójában a hangrobotok és a chatbotok egyaránt jelentős szerepet játszanak a vállalat ügyfélkommunikációjában. Fontos azonban tudni, hogy a beszédalapú hangrobotok és a szövegalapú chatbotok nem ugyanazok. A különbségek megértése döntő mértékben befolyásolhatja, hogy a robot mennyire lesz sikeres egy-egy alkalmazási területen.  

Mi az a chatbot?

Alapvetően a chatbot egy számítógépes program vagy virtuális asszisztens, amely lehetővé teszi az emberek számára a technológiával való interakciót . Amikor megtervezték az első robotokat, csak szöveges botok léteztek, innen ered a „chatbot” elnevezés.

Azóta a technológia fejlődött, és nem csak szövegalapú, hanem hangbotok is léteznek, amelyek képesek feldolgozni az emberi beszédet. Az eredeti kifejezés miatt azonban a szöveges és hangalapú robotokat egyszerűen „chatbotoknak” nevezik.

 

Mi az a szövegalapú bot?

Mi az a voice bot?

Leonardo AI segítségével generált kép. Prompt, ami alapján készült: How do you imagine Voicebot?

Hang kontra szöveg: Nem minden beszélgetés egyenlő

Voice bot vagy chatbot: Melyik jobb választás?

Vállalatok számára nincs mindenki számára megfelelő chatbot megoldás. Az, hogy szövegalapú botot vagy hangbotot érdemesebb használni, számos tényezőtől függ, például hogy milyen csatornán kommunikál az adott cég, a bot által elvégzendő feladatoktól vagy az ügyfelektől.  

Ha naponta sok (e-mail, telefonos) megkeresés van, és a lehető leggyorsabban szükséges ezeket megválaszolni, akkor mindenképpen ajánljuk automatizálni ezt a csatornát.

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Új technológiák és kihívások

Az olyan csevegőrobotokat, mint a GPT, nagy mennyiségű adat és..

ChatGPT - Így tanul tőlünk

A ChatGPT a GPT-3 adaptált modellje, amely nem kizárólag felügyelet nélküli..

Chatbot típusok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt...