Chatbot típusok

MILYEN CHATBOTOKAT ISMERÜNK?

 2022. október 10. | Szabó Máté

1. Menü alapú chatbotok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt navigáción alapul. 

Ezek a chatbotok legtöbbször egy rögzített döntési fát követnek , amely kattintható gombok formájában jelenik meg a fogyasztó számára. Ezek a chatbotok (mint az általunk rendszeresen használt telefonok automatizált tárcsázó menüi) arra kérik a felhasználót, hogy válasszon többször, és kattintson a megfelelő lehetőségekre a végső megoldáshoz.

Noha ezek a chatbotok megfelelőek a gyakran ismételt kérdések megválaszolására, amelyek a legtöbb támogatási kérést teszik ki, bonyolultabb forgatókönyvek esetén elmaradhatnak. 

Ha túl sok elem vagy túl sok szakértelem játszik szerepet, előfordulhat, hogy a menüalapú chatbot nem tudja segíteni a felhasználókat a megfelelő válasz elérésében. 

Azt is fontos megjegyezni, hogy a menüalapú chatbotok a leglassabban biztosítanak valódi értéket a fogyasztónak, de egyszerűek és megfizethetőek az induláshoz. 

2. Hangalapú chatbotok

A voice bot egy hang-szöveg és szöveg-beszéd kommunikációs csatorna, amelyet az AI és a természetes nyelv megértése (NLU) hajt. 

Az AI technológia segít a kulcsfontosságú beszédjelek azonosításában és az optimális társalgási válasz meghatározásában. A text-to-speech (TTS) motor ezt követően befejezi az interakciót az üzenet hanggá vagy hanggá alakításával. 

Ezek a robotok úgy vannak programozva, hogy a teljes beszédértési és válaszadási folyamatot emberszerű módon hajtsák végre. 

A hangasszisztensek vagy a hangos chatbotok kifinomult kommunikációs modellt biztosítanak, amelyet gyorsan be lehet építeni különféle ügyfélszolgálati eszközökbe, beleértve az interaktív hangreakciót (IVR), az önkiszolgáló szolgáltatást és az online tudásbázisokat.

3. Hibrid chatbotok

A hibrid chatbot a chatbot és az élő chat harmonikus keveréke, amely a két világ legjobbjait ötvözi. 

Az ügyfélszolgálati képviselő elérhető lesz az élő chatben, hogy megválaszolja az ügyfelek bármely kérdését, amelyek túl bonyolultak vagy árnyaltak lehetnek az automatizáláshoz. 

A chatbot AI komponense a programozása és a beszélgetés igényei alapján reprodukálja a beszélgetéseket. Másrészt a hibrid chatbot automatizált chat-beszélgetést kezdeményez, és megpróbálja a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldani a felhasználó kérdését. 

Ha nem a várt módon működik, az ügyfélszolgálati képviselő bármikor beavatkozhat, vagy azon a tématerületen, ahol a chatbot nem tudja elvégezni a feladatot.

4. Közösségi üzenetküldő chatbotok

Az új közösségimédia-felületek térnyerésével a szervezetek immár MI-algoritmust alkalmazhatnak ügyfeleik által preferált üzenetküldési platformokon. Ide tartozik a Facebook Messenger, a Twitter, az Instagram, valamint az olyan üzenetküldő alkalmazások, mint a WhatsApp és a WeChat. 

Ez kellemesebb online élményt tesz lehetővé az ügyfelek számára, és nagyobb elkötelezettséget a vállalat számára – mindezt anélkül, hogy növelné a kapcsolattartó központok munkáját.

5. Készségalapú chatbotok

A készségalapú chatbot egy másik fajta robot, amely egy adott feladatsort képes végrehajtani, ha már előre meghatározott készségfejlesztő szoftverrel bővítette képességeit. 

Például a chatbot képes lehet időjárási információkat szolgáltatni, lekapcsolni a szoba világítását, ha okos háztartási készülékhez csatlakozik, online élelmiszereket rendelni stb. A készség forráskódjához való hozzáféréssel a fejlesztők saját készségfejlesztő chatbotokat készíthetnek, és integrálhatják azokat. más platformokkal. 

6. Kulcsszó alapú chatbotok

A kulcsszó alapú chatbotok képesek figyelni, hogy a látogatók mit írnak be, és mit válaszolnak helyesen, ellentétben a menüalapú chatbotokkal. 

Ezek a chatbotok testreszabható kulcsszavakat és NLP-t használnak a beszélgetés során fellépő cselekvési indítók észlelésére, hogy megértsék, hogyan kell megfelelően reagálni a fogyasztónak. Ha azonban sok hasonló kérdéssel szembesülünk, ezek a chatbotok alulmaradhatnak. A chatbotok akadozhatnak, ha számos kapcsolódó lekérdezés során kulcsszavak ismétlődnek.

Éppen ezért egyre népszerűbbek a kulcsszó-azonosítást és a menü- vagy gombalapú navigációt kombináló chatbotok. Ha a kulcsszóészlelési funkció meghibásodik, vagy a felhasználónak további segítségre van szüksége a válasz megtalálásához, az ilyen chatbotok lehetőséget adnak a felhasználóknak, hogy a kattintható navigációs gombokon keresztül közvetlenül adjanak meg parancsokat. 

Ez egy hatékony megoldás, ha a bot nem tudja felismerni a kulcsszavakat a beírt bevitelben. 

7. Szabály alapó chatbotok

A szabályalapú chatbot ideális azoknak a cégeknek, amelyek már tudják, milyen típusú kérdéseket fognak feltenni ügyfeleik. A csevegési folyamatok if/then logika használatával jönnek létre, és először meg kell határoznia a chatbot nyelvi követelményeit. 

A szavak, a szószerkezet, a szinonimák és egyebek értékelésének feltételei a funkcionalitás alapvető alapelvei. Az ügyfelek azonnali segítséget kapnak, ha egy bejövő megkeresés e paraméterek közé esik.

Fontos megjegyezni, hogy a fejlesztő felelőssége, hogy a lehető legnagyobb mértékben lefedje a lekérdezések minden permutációját és kombinációját – különben a chatbot nem fogja tudni megérteni a fogyasztót, vagy nem válaszol rájuk. 

8. AI-alapú kontextuális chatbotok

A kontextusfüggő chatbotok képesek megragadni a csevegés kontextusát, és meghatározzák a felhasználói kérdés helyes jelentését. Felidézheti a korábbi interakciókat is, és felhasználhatja ezeket az információkat a relevanciájának megőrzésére, miközben visszatérő ügyfelekkel kommunikál. 

A kontextusfüggő robotok garantálhatják, hogy az ismétlődő felhasználók állandó élményben részesüljenek. Ezenkívül megőrizheti a számos platformon és csatornán összegyűjtött információkat a felhasználói szándékokról, biztosítva, hogy a beszélgetés kontextusa minden érintkezési ponton megfeleljen a fogyasztó igényeinek.

A kontextuális chatbotok egy webhely vagy alkalmazás központi adatbázisához kapcsolódnak, jellemzően ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM) rendszerhez vagy ügyféladat-platformhoz (CDP). Ez lehetővé teszi számukra, hogy kritikus információkat szerezzenek be egy személyről, akivel csevegnek, például az egyén nevét, tartózkodási helyét vagy vásárlási előzményeit.

9. Ügyféltámogató chatbotok

A támogató chatbotok olyan társalgási rendszerek, amelyeket kizárólag az ügyfélszolgálat és a vásárlás utáni szolgáltatások nyújtására terveztek. Ellentétben a közösségi médiában vagy webhelyeken található robotokkal, nem osztanak meg ajánlatokat, promóciókat vagy egyéb, az ügyfelek bevonására szolgáló anyagokat. 

Ez a fajta chatbot jellemzően önkiszolgáló portálokon és online dokumentációkban található, ahol a felhasználók támogatást és segítséget kaphatnak. A támogató chatbotokat széles körben használják belső célokra, beleértve a HR-kérdések megválaszolását, az IT-jegyek emelését, az alkalmazotti dokumentumok benyújtását stb. 

10. Tranzakciós botok

A tranzakciós chatbotok segíthetnek a szervezeteknek értékesítési és marketingtevékenységeik megerősítésében, legyen szó időpont-ütemezésről, potenciális ügyfelek generálásáról vagy fizetési beszedésről. A felhasználók közvetlenül, emberi beavatkozás nélkül bonyolíthatnak tranzakciókat, miközben a chatbottal beszélgetnek. 

Legnagyobb előnye az, hogy lehetővé teszi a tranzakciókat és az üzletmenetet a nap 24 órájában, a hét minden napján. Ennek eredményeként a tranzakciós chatbotok különböznek a többi típusú robottól, például az információs vagy támogató robotoktól. Célja egy tranzakció befejezése és a felhasználói élmény egyszerűsítése azáltal, hogy egyetlen célra kínál gyors és egyszerű csatornát. Kis számú speciális feladat kezelésére tervezték.

11. No-code botok

A chatbotokat hagyományosan kód felhasználásával tervezték és fejlesztették döntési fák, valamint a technológiát támogató AI és gépi tanulási (ML) algoritmusok létrehozására. Minden programozási nyelv rendelkezik egy webes API-val, amellyel chatbotokat lehet létrehozni. A PHP és a Node.js mellett sok más Python vagy Java könyvtárat használnak a legtöbb tipikus telepítésben. 

A közelmúltbeli fejlesztések azonban lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy olyan chatbotokat használjanak, amelyek alig vagy egyáltalán nem igényelnek kódolást. Ez gyorsabb alkalmazásszállítást és gyorsabb értékteremtést tesz lehetővé, mivel grafikus felhasználói felület (GUI) áll rendelkezésre a bot felépítéséhez és konfigurálásához. A kód nélküli telepítések alkalmasak információgyűjtő chatbotokra és olyanokra, amelyek ösztönzik az emberi interakciót. 

Ezzel szemben az alacsony kódszámú chatbotok ideálisak olyan szervezetek számára, amelyeknek egyedi funkciókat kell hozzáadniuk, miközben csökkentik a fejlesztési erőfeszítéseket.

ÖSSZEFOGLALÓ

A chatbotok ma már az üzleti műveletek elengedhetetlen részét képezik, és egyszerűsítik a belső és az ügyfelek közötti interakciókat. 

Az alapvető chatbotok egyszerű, szabályokon alapuló navigációs rendszert használnak az ügyfelek kérdéseinek megoldására. Az összetettebb rendszerek az AI-re, az Ml-re és az NLP-re támaszkodnak, hogy megértsék az ügyfél egyedi kontextusát a hatékony megoldás érdekében. 

A szervezetek integrálhatják a chatbotokat meglévő digitális platformjaikkal és kapcsolati központ megoldásaikkal , hogy magas színvonalú támogatást nyújthassanak nagyszámú ügyfélnek. 

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Hogyan működik?

A chatbot rutin automatizált feladatokat hajt végre...

Mi az a chatbot?

A chatbotok használatának egyre szélesebb körben...

HR kooperáció

A HR chatbotok hasonlóképpen a toborzókhoz, hasonlóképp..