Chatbot típusok

MILYEN CHATBOTOKAT ISMERÜNK?

 2022. október 10. | Szabó Máté

1. Menü alapú chatbotok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt navigáción alapul. 

Ezek a chatbotok legtöbbször egy rögzített döntési fát követnek , amely kattintható gombok formájában jelenik meg a fogyasztó számára. Ezek a chatbotok (mint az általunk rendszeresen használt telefonok automatizált tárcsázó menüi) arra kérik a felhasználót, hogy válasszon többször, és kattintson a megfelelő lehetőségekre a végső megoldáshoz.

pesek a felhasználók kérdéseire konkrét válaszokat adni a menük alapján, képesek a felhasználók igényeit és késeit azonnal megérteni, és megfelelő válaszokat adni és képesek felismerni a felhasználók igényeit és válaszokat adni azokra. 

lönböző kategóriákba rendezik a kérdéseket, hogy megkönnyítsék a felhasználók számára a kérdéseik megválaszolását, illetve felismerik a felhasználók hangulatát és hangulatát, és később a felhasználók számára releváns információt és tanácsokat adni. 

A menü alapú chatbotok integrálnak más szoftvereket, például CRMet, hogy segítsék az ügyfelek szolgáltatásainak nyomon követését és fejlesztését. Más chatbotokkal is integrálhatók, hogy növeljék a felhasználók számára nyújtott szolgáltatásokat. 

Végül, a menü alapú chatbotok képesek integrálni a hálózatba kötött eszközöket, hogy segítsenek a felhasználóknak a késeik végrehajtásában.

2. Hangalapú chatbotok

A voice bot egy hang-szöveg és szöveg-beszéd kommunikációs csatorna, amelyet az AI és a természetes nyelv megértése (NLU) hajt. 

Az AI technológia segít a kulcsfontosságú beszédjelek azonosításában és az optimális társalgási válasz meghatározásában. A text-to-speech (TTS) motor ezt követően befejezi az interakciót az üzenet hanggá vagy hanggá alakításával. 

Ezek a robotok úgy vannak programozva, hogy a teljes beszédértési és válaszadási folyamatot emberszerű módon hajtsák végre. 

A hangasszisztensek vagy a hangos chatbotok kifinomult kommunikációs modellt biztosítanak, amelyet gyorsan be lehet építeni különféle ügyfélszolgálati eszközökbe, beleértve az interaktív hangreakciót (IVR), az önkiszolgáló szolgáltatást és az online tudásbázisokat.

3. Hibrid chatbotok

A hibrid chatbotok egyedülálló kombinációt kínálnak a teljesen automatizált chatbotok és az emberi ügyfélszolgálat között. 

Ezek a chatbotok képesek együttműködni a felhasználókkal, hogy kielégítsék az ügyfelek igényeit. Segítségükkel a cégek könnyen kielégíthetik az ügyfelek igényeit, miközben az emberi ügyfélszolgálat feladatai részben megmaradnak; kombinálják a teljesen automatizált chatbotok intelligenciáját és az emberi faktor személyre szabott interakcióit. 

Lehetővé teszik, hogy a felhasználók nagyobb személyességet és közvetlenséget élvezhessenek a céggel szemben, továbbá hasznosak lehetnek a cégek számára, mivel a chatbotok előre meghatározott feladatokat végeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy ugyanazon feladatokat gyorsabban és hatékonyabban végezzék el. 

A hibrid chatbotok széles körű alkalmazást nyújtanak a cégek számára, beleértve a termék és szolgáltatástámogatást, az ügyfelek követését, az ügyfélkiszolgálás és a meglévő ügyfelek megtartását. Ezek a chatbotok segíthetnek a cégeknek a különböző ügyfélkapcsolati feladatok automatizálásában és a felhasználói élmény javításában. A hibrid chatbotok képesek lehetnek a felhasználók számára biztosított élmény személyre szabására is.

4. Közösségi üzenetküldő chatbotok

A közösségi chatbotok olyan személyre szabott chatbotok, amelyek a közösségi hálózatokon keresztül érhetőek el, képesek közvetlenül interakcióba lépni a felhasználókkal és válaszolni a kérdésekre. 

Segítenek a felhasználók igényeinek hatékonyabb megértésében. Segítségükkel a cégek közvetlenül kommunikálhatnak a felhasználókkal, és a lehető leggyorsabban képesek lesznek reagálni a változó igényekre. 

A chatbotok többféle módon is használhatóak, például a felhasználók figyelmének felkeltésére, márkahűség növelésére és ügyfélszolgálatra. Általuk képesek lehetünk közvetlenül kapcsolatba lépni a felhasználókkal, és lehetőséget biztosítanak, hogy a felhasználók bármikor és bármilyen kommunikációs csatornán keresztül kapcsolatba léphessenek a vállalatokkal. 

A közösségi chatbotok segítségével a cégek több információt gyűjthetnek a felhasználókról, ami segíthet megérteni a felhasználói igényeket és szokásokat. Azok a cégek, amelyek ezeket a chatbotokat használják, hatékonyabbak a social média platpromokon. 

5. Készségalapú chatbotok

Készségalapú chatbotok olyan szoftverek, amelyek képesek közvetlenül interakcióba lépni a felhasználókkal, és konkrét kérdésekre válaszolni. 

Ezek a chatbotok általában a natural language processing (NLP) technológiájára épülnek, amely lehetővé teszi számukra, hogy megértse a felhasználók beszédét és kontextusát; továbbá segítenek abban, hogy a felhasználóknak gyors és pontos válaszokat kapjanak a kérdéseikre. Képesek feldolgozni a felhasználók kérdéseit, és intelligensen válaszolni rájuk. Közösségi hálózatokon is használhatók, mint például a Facebook vagy az Instagram, segítenek a felhasználóknak a kérdéseik gyors megválaszolásában. 

A készségalapú chatbotok számos előnnyel járnak a felhasználók számára. Ezek segítségével a felhasználók gyors és pontos válaszokat kaphatnak a kérdéseikre, és megkönnyítik a felhasználók számára az információk gyors megtalálását; általuk a felhasználók több nyelven is kommunikálhatnak, és lehetővé teszik számukra, hogy a virtuális környezetekben is interaktívan kommunikáljanak. 

Ezek a chatbotok képesek adatok gyűjtésére is, amelyek segítenek a felhasználóknak a saját döntéseik meghozatalában.

6. Kulcsszó alapú chatbotok

Kulcsszó alapú chatbotok olyan szoftverkonstrukciók, amelyek a kulcsszóérzékeny válaszokra összpontosítanak. 

Ezek a chatbotok képesek felismerni a felhasználók által használt kulcsszavakat, és azok alapján adnak választ. A kulcsszó alapú chatbotok segítségével a felhasználók gyorsan és egyszerűen megkaphatják azokra a kérdésekre a válaszokat, amelyek gyakran ismétlődnek. 

Segítségükkel a felhasználók konkrét kulcsszavakra adott válaszokat kaphatnak, és a chatbotok segítségével böngészhetnek a chatbotban. A kulcsszó alapú chatbotok lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy gyorsabban és hatékonyabban kapjanak válaszokat a feltett kérdéseikre, és könnyebben megértsék a chatbot felépítését és tartalmát. 

A kulcsszó alapú chatbotok segítségével a felhasználók biztosított lehet a döntés meghozatalával kapcsolatban, és megkönnyítik a felhasználói élményt.

7. Kép alapú chatbotok

A kép alapú chatbotok egyre népszerűbbek a felhasználók köben, hiszen ezek a chatbotok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy képeket küldjenek a chatbotnak, és a chatbot annak segítségével válaszoljon. Ez a technológia használható többek között az online vásárlási élmény javítására, mivel a felhasználók átláthatóbb módon léphetnek interakcióba a webhellyel. 

Az ilyen chatbotokat számos cég használja a kliensek szolgáltatásainak javítására, és a kommunikációs csatornák közötti átmutatások javítására. 

Megkönnyítik a felhasználók számára, hogy élvezetesebb és interaktívabb módon kommunikáljanak.

8. AI-alapú kontextuális chatbotok

Az AIalapú kontextuális chatbotok az utóbbi években egyre népszerűbbek, és egyre nagyobb szerepet játszanak a vállalatok ügyfélszolgálatában. 

A kontextuális chatbotok olyan chatbotok, amelyek képesek megérteni a felhasználók üzeneteit, és kontextusba helyezni őket. A chatbotok felhasználhatók olyan feladatok elvégzésére, mint például a vásárlói támogatás, a termék szállításának nyomon követése, a kérdések és válaszok kezelése, és még sok más. Az AIalapú kontextuális chatbotok használatának számos előnye van. 

Először is, a chatbotok gyorsan és hatékonyan tudnak válaszolni a felhasználók kérdéseire, és csökkenthetik a felhasználók és az ügyfélszolgálat munkatársainak terhelését. Másodszor, a chatbotok képesek megérteni a felhasználók üzeneteit, és így hatékonyabban tudnak válaszolni a kérdésekre. Harmadszor, a chatbotok képesek intelligensen és érthetően kommunikálni a felhasználókkal, és segíthetnek nekik a kérdéseik megválaszolásában. 

Az AIalapú kontextuális chatbotok egyre népszerűbbek a vállalatok és a felhasználók köben, mivel hatékonyabbá és kényelmesebbé teszik az ügyfélszolgálatot. A chatbotok segítségével a vállalatok nagyobb mértékben képesek lesznek hatékonyan és gyorsan kommunikálni a felhasználókkal, ami növeli az ügyfélelégedettséget, és segít a vállalatnak brand-építésben hosszú távon.

9. Ügyféltámogató chatbotok

A támogató chatbotok olyan társalgási rendszerek, amelyeket kizárólag az ügyfélszolgálat és a vásárlás utáni szolgáltatások nyújtására terveztek. Ellentétben a közösségi médiában vagy webhelyeken található robotokkal, nem osztanak meg ajánlatokat, promóciókat vagy egyéb, az ügyfelek bevonására szolgáló anyagokat. 

Ez a fajta chatbot jellemzően önkiszolgáló portálokon és online dokumentációkban található, ahol a felhasználók támogatást és segítséget kaphatnak. A támogató chatbotokat széles körben használják belső célokra, beleértve a HR-kérdések megválaszolását, az IT-jegyek emelését, az alkalmazotti dokumentumok benyújtását stb. 

10. Tranzakciós botok

A tranzakciós chatbotok segíthetnek a szervezeteknek értékesítési és marketingtevékenységeik megerősítésében, legyen szó időpont-ütemezésről, potenciális ügyfelek generálásáról vagy fizetési beszedésről. A felhasználók közvetlenül, emberi beavatkozás nélkül bonyolíthatnak tranzakciókat, miközben a chatbottal beszélgetnek. 

Legnagyobb előnye az, hogy lehetővé teszi a tranzakciókat és az üzletmenetet a nap 24 órájában, a hét minden napján. Ennek eredményeként a tranzakciós chatbotok különböznek a többi típusú robottól, például az információs vagy támogató robotoktól. Célja egy tranzakció befejezése és a felhasználói élmény egyszerűsítése azáltal, hogy egyetlen célra kínál gyors és egyszerű csatornát. Kis számú speciális feladat kezelésére tervezték.

11. No-code botok

A chatbotokat hagyományosan kód felhasználásával tervezték és fejlesztették döntési fák, valamint a technológiát támogató AI és gépi tanulási (ML) algoritmusok létrehozására. Minden programozási nyelv rendelkezik egy webes API-val, amellyel chatbotokat lehet létrehozni. A PHP és a Node.js mellett sok más Python vagy Java könyvtárat használnak a legtöbb tipikus telepítésben. 

A közelmúltbeli fejlesztések azonban lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy olyan chatbotokat használjanak, amelyek alig vagy egyáltalán nem igényelnek kódolást. Ez gyorsabb alkalmazásszállítást és gyorsabb értékteremtést tesz lehetővé, mivel grafikus felhasználói felület (GUI) áll rendelkezésre a bot felépítéséhez és konfigurálásához. A kód nélküli telepítések alkalmasak információgyűjtő chatbotokra és olyanokra, amelyek ösztönzik az emberi interakciót. 

Ezzel szemben az alacsony kódszámú chatbotok ideálisak olyan szervezetek számára, amelyeknek egyedi funkciókat kell hozzáadniuk, miközben csökkentik a fejlesztési erőfeszítéseket.

ÖSSZEFOGLALÓ

A chatbotok ma már az üzleti műveletek elengedhetetlen részét képezik, és egyszerűsítik a belső és az ügyfelek közötti interakciókat. 

Az alapvető chatbotok egyszerű, szabályokon alapuló navigációs rendszert használnak az ügyfelek kérdéseinek megoldására. Az összetettebb rendszerek az AI-re, az Ml-re és az NLP-re támaszkodnak, hogy megértsék az ügyfél egyedi kontextusát a hatékony megoldás érdekében. 

A szervezetek integrálhatják a chatbotokat meglévő digitális platformjaikkal és kapcsolati központ megoldásaikkal , hogy magas színvonalú támogatást nyújthassanak nagyszámú ügyfélnek. 

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Új technológiák és kihívások

Az olyan csevegőrobotokat, mint a GPT, nagy mennyiségű adat és..

Jogilag kié a létrehozott tartalom?

Szellemi tulajdon szemszögéből nézve, ha a forrásanyagot..

ChatGPT - Így tanul tőlünk

A ChatGPT a GPT-3 adaptált modellje, amely nem kizárólag..