ChatGPT II.

Így tanul tőlünk

 2023. január 15. | Szabó Máté

Az egyetemi és iskolai esszéktől a programkód írásáig – a ChatGPT egy fejlett csevegőbot, amely emberszerűen kommunikál. Mi van a szoftver mögött?

A kaliforniai OpenAI mesterséges intelligencia kutatólaboratórium csevegőrobotja néhány hete nagy érdeklődést vált ki. Számos iskolák még az iskolahálózatokon is blokkolták az AI-hoz való hozzáférést, és megtiltották a diákoknak a bot használatát. A szó túl messzire ment ahhoz, hogy a csevegőbotot házi feladatra, prezentációkra és egyéb feladatokra lehessen használni.

A szoftver iránti széles körű érdeklődés azt is jelenti, hogy a ChatGPT webhely mindig túlterhelt, és a kíváncsiaknak türelmesnek kell lenniük.

A nagy ugrás a korábbi chatbotokhoz képest a ChatGPT-vel, hogy többé-kevésbé normális beszélgetést folytathatunk vele, és mindig a másodperc töredéke alatt ad olyan válaszokat, amelyek első pillantásra helyesnek tűnnek.

chatgpt

A mesterséges intelligenciának is tanulnia kell

A GPT a Generative Pre-training Transformer rövidítése. A szoftver gépi tanuláson vagy mély tanuláson alapul. A cél: az emberi idegrendszerhez hasonló mesterséges neurális hálózatok létrehozása.

A chatGPT az open AI GPT-3 modelljein alapul, speciálisan chat jellegű beszélgetésre tanított szoftver.

Az OpenAI kutatói úgyszólván szabadjára engedték a nyelvi mesterséges intelligenciát az interneten, hogy megtanítsák azt. Összesen körülbelül 500 milliárd szót tartalmazó szövegek segítségével megtanulta a nyelv működését – például, hogy mi a különbség az írott és a beszélt nyelv között, és hogyan válaszoljon melyik kérdésre.

Felügyelet nélküli tanulás vs. felügyelt tanulás

A ChatGPT a GPT-3 adaptált modellje, amely nem kizárólag felügyelet nélküli képzésen alapul. A botot felügyelt és megerősítő tanulási módszerekkel finomhangolták. Az ilyen képzéssel a mesterséges intelligencia emberi visszajelzést kap, amellyel bizonyos káros viselkedési mintákat ki lehet iktatni, vagy a kívánt viselkedési mintákat érvényesíteni lehet. Más nyilvános csevegőbotokhoz és hangos mesterséges intelligencia-programokhoz hasonlóan a ChatGPT is biztosítékokat kínál az előítéletek és a gyűlöletbeszéd elkerülésére.

Mindazonáltal a ChatGPT-t a felhasználók úgy is betaníthatják, hogy megfelelő kérdéseket tesznek fel a problémás válaszokhoz. Például egy berkeley-i professzor megkerülte a szűrőket azzal, hogy felkérte a ChatGPT-t, hogy írjon programot a jó tudósok azonosítására nemi és faji adatok alapján . Az eredmény: egy rövid program, amely csak a fehér férfiakat határozza meg jó tudósként. 

Milyen potenciállal rendelkezik?

A jövőben a ChatGPT például a Bing keresőmotor részévé válhat. A Microsoft már 2020-ban egymilliárd dollárt fizetett a vállalatnak az OpenAI technológia kizárólagos licencéért. Egy amerikai hírportál szerint a Microsoft most tízmilliárd dolláros befektetésről beszél. A Google-lal való versenyképesség mellett a Microsoftnak fontolóra kell vennie az OpenAI-funkciók integrálását olyan programokba, mint az Outlook vagy a Word.

A mesterséges intelligencia már a mindennapi élet része. A chatbotok, mint például a ChatGPT, valószínűleg nem állnak meg a munka világánál. 

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Új technológiák és kihívások

Az olyan csevegőrobotokat, mint a GPT, nagy mennyiségű adat és..

Jogilag kié a létrehozott tartalom?

Szellemi tulajdon szemszögéből nézve, ha a forrásanyagot..

Chatbot típusok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt...