Mi az a Large Language Model (LLM)?

Mi is az az LLM?

 2023. június 5. | Szabó Máté

Alapvetően a nagy nyelvi modellek vagy az LLM-ek olyan mesterséges intelligenciatípusok, amelyek képesek az emberi intelligenciához hasonló szövegek létrehozására. 

Algoritmusokkal elemeznek hatalmas mennyiségű adatot, megtanulják a szavak és kifejezések közötti mintákat és összefüggéseket. 

 A nagy nyelvi modellek csak egy példája annak, hogyan használjuk fel a technológiát intelligensebb és kifinomultabb szoftverek létrehozására.

llm chatboss.

6 kulcsfogalom az LLM-ről

Mielőtt részletesebben foglalkoznánk az LLM-ekkel, először tekintsünk át néhány kulcsfontosságú fogalmat, többek között:

  • Szóbeágyazás: LLM-ekben használt algoritmus, amely a szavak jelentését numerikus formában ábrázolja, így az AI-modellhez továbbítható és feldolgozható.
  • Figyelemfelkeltő mechanizmusok: LLM-ekben használt algoritmus, amely lehetővé teszi az AI számára, hogy a bemeneti szöveg meghatározott részeire összpontosítson, például a szöveg érzelmekkel kapcsolatos szavaira, amikor szöveget generál.
  • Transzformátorok: Az LLM-kutatásban népszerű neurális hálózati architektúra, amely önfigyelő mechanizmusokat használ a bemeneti adatok feldolgozására.
  • Finomhangolás: Az LLM-nek egy adott feladathoz vagy tartományhoz való adaptálásának folyamata egy kisebb, releváns adatkészletre való betanítással.
  • Prompt engineering: A bemeneti promptok tervezése rendkívül fontos az LLM-ek számára, hogy kiváló minőségű, koherens szövegeket állítsanak elő.
  • Elfogultság: Szisztematikus, tisztességtelen preferenciák vagy előítéletek jelenléte a képzési adatkészletben, amelyeket aztán egy LLM megtanulhat, és diszkriminatív szövegeket eredményez.
chatboss llm

Az LLM-ekben használt fő algoritmusok

Az LLM-ek korlátai

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Új technológiák és kihívások

Az olyan csevegőrobotokat, mint a GPT, nagy mennyiségű adat és..

ChatGPT - Így tanul tőlünk

A ChatGPT a GPT-3 adaptált modellje, amely nem kizárólag felügyelet nélküli..

Chatbot típusok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt...