Hogyan működik?

A CHATBOT MŰKÖDÉSE

 2022. szeptember 22. | Szabó Máté

A chatbot rutin automatizált feladatokat hajt végre meghatározott algoritmusok alapján, szimulálva az emberi beszélgetés folyamatát. A botokat arra tervezzük, hogy különböző üzenetküldő alkalmazásokon keresztül -mint a Facebook, Viber vagy a weboldalakon elérhető webchat- kommunikáljon a felhasználókkal ugyanúgy, ahogyan a természetes beszédfolyamat lezajlana. A virtuális asszisztensekhez hasonlóan a chatbotok is a társalgási mesterséges intelligencia egyik formája.

A chatbotok legegyszerűbb típusa a kérdés-válasz bot – egy szabályalapú bot, amely egyfajta fa-ábrázati folyamot követve jut el a válaszokhoz. Ezek a chatbotok tudásbázist és mintaillesztést használunk, hogy előre definiált válaszokat adjanak bizonyos kérdésekre.

Amikor a mesterséges intelligencia tudását hozzáadjuk a chatszoftverhez, a bot kifinomultabbá és emberszerűbbé válik. A mesterséges intelligencia által vezérelt chatbotok egy információ- és mintaegyeztetési adatbázist használnak a tanulással, a gépi tanulással és a természetes nyelvi feldolgozással (NLP) együtt.

Egy automatizált csevegőbot-program az ügyfélszolgálat korábbi beszélgetéseit és dokumentációit tekinti meg egy tudásbázisban, hogy megtalálja az eredeti megkeresésnek megfelelő szövegcsoportokat. Ezután megjeleníti a legmegfelelőbb választ az adott mesterséges intelligencia chatbot-algoritmusainak megfelelően.

AI ALGORITMUSOK

A „gépi tanulás” kifejezés arra vonatkozik, hogy a számítógép hogyan képes adatokat fogadni, elemezni és értelmezni bizonyos minták azonosítása érdekében, majd logikai döntéseket hozni emberi kezelő beavatkozása nélkül.

Egy intelligens, gépi tanulási csevegőbot felismeri az ismétlődő mintákat az emberekkel folytatott beszélgetések során, előre meghatározott csevegési forgatókönyvvel és a válaszokhoz használt válaszok adatbázisával kombinálva. Minél többet működik a program, annál többet „tanul” a chatbot az adatbázisból – és annál kifinomultabbá válik. Például egy gépi tanulási chatbot segíthet az ügyfeleknek termékeket és szolgáltatásokat találni a webhelyen, valós időben válaszolni a kérdésekre, vagy frissítéseket és célzott értesítéseket küldeni.

A mesterséges intelligencia chatbot-algoritmusának lényeges eleme az NLP réteg, amely lehetővé teszi a számítógépes programok számára, hogy lefordítsák és utánozzák az emberi beszélgetést prediktív elemzéssel és érzelemanalízissel, valamint szöveges osztályozással.

Azáltal, hogy a lekérdezést entitásokra és szándékokra bontja, a chatbot azonosítja azokat a kulcsszavakat és műveleteket, amelyeket meg kell tennie, hogy válaszoljon a felhasználó bevitelére. 

Ezek a technológiák mind a színfalak mögött működnek egy chatbotban, így az üzenetküldő beszélgetés természetesnek tűnik, egészen addig a pontig, amikor a felhasználó nem fogja úgy érezni, mintha egy géphez beszélne, pedig az.

INTERAKCIÓS CHATBOTOK

Az élő csevegésen alapuló chatbotok egyfajta csevegési felületet biztosítanak, amely egyfajta párbeszédes ablakként működik az ügyfélszolgálati csapat és a vállalat között. Ezzel a mechanizmussal a chatbotok útválasztási lehetőséget nyújtanak a beszélgetések valós idejű hozzárendeléséhez. 

Amikor egy ügyfél kommunikálni kíván az vállalat egyik képviselőjével, a chatbot megvizsgálja annak lehetőségét, és ennek megfelelően továbbítja a beszélgetési kérelmet. Összeköti az ügyfelet valakivel, aki segíthet neki abban az időpillanatban -azaz, aki rendelkezik a megfelelő képességekkel és tudással. 

A chatbot figyelmezteti az ügyfélszolgálatos munkatársat is, ha ügyfélkérdés érkezik és tájékoztatja az ügyfelet a vállalat részéről érkező szakember lényeges adatairól, például a nevéről, titulusáról, vagy a várakozási időről. 

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Új technológiák és kihívások

Az olyan csevegőrobotokat, mint a GPT, nagy mennyiségű adat és..

ChatGPT - Így tanul tőlünk

A ChatGPT a GPT-3 adaptált modellje, amely nem kizárólag felügyelet nélküli..

Chatbot típusok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt...