GPT-4: jövőbe mutató lépés

Nem revolúció, csak evolúció’

 2023. március 30. | Szabó Máté

Szöveg mellett már képet is elfogad inputként az OpenAI legújabb nagy nyelvi modellje, a GPT-4, ami szinte minden téren érezhető fejlődést hoz, de továbbra sem hagyja el a hallucináció problémáját.

Javult a memóriája, és a teszteken is jobban teljesít

Az OpenAI úttörő nyelvi modelljeivel hullámokat vert az AI világában, és legújabb fejlesztésük az eddigi leglenyűgözőbbnek ígérkezik. Bemutatkozik a GPT-4, a GPT modellcsalád legújabb tagja.

A GPT-4 2023. március 14-i indulása óta új képbeállításával és továbbfejlesztett érvelési képességeivel felülmúlta az emberek elvárásait. A felhasználási esetek köre is megnőtt a pontosabb és biztonságosabb válaszokkal.

A vállalat nemrég bejelentett nagy nyelvi modellje (LLM) többek közt kreatívabb együttműködést és nagyobb pontosságot ígér, ami elődjétől fejlettebb módon szöveg- és képbevitelt egy időben tud elemezni, bár válaszokat továbbra is csak szöveg formájában állít elő. Ez azt jelenti, hogy a fotókon, grafikonokon és más vizuális termékeken látható információkkal is képes dolgozni a modell.

Egyes források szerint a GPT-4 és a többek közt a ChatGPT chatbotot hajtó GPT-3.5 közti különbség a hétköznapi beszélgetésekben is láthatóan megmutatkozik: míg az előző modellen alapuló chatbot legfeljebb 3000 szóban tud választ generálni összetett kérdésekre, a GPT-4 már akár 25 000 szavas válaszokat is készít, megértve az ok-okozati összefüggéseket. 

Sam Altman vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyelvi modellek eddigi jellegzetes nagy problémája, tehát a hallucináció, vagy a problémás hangvételű szövegek előállítása az új verzióban is jelen van. A GPT-4 tehát szintén korlátozott és nem tökéletes, de lenyűgöző eredményeket ad, az előrelépés mérhetően tetten érhető a különféle benchmarkok és tesztek révén, az OpenAI összehasonlításként közzétette például, hogy az új modell mennyire teljesített jobban elődjénél egyes szimulált iskolai vizsgákon, ami jó ideje a szövegek értelmezésére alkalmas algoritmusok egyik mércéje – középiskolai emelt statisztikában például az emberek 85 százalékánál jobban teljesített, a GPT-3.5 esetében ez az arány még 40 százalék volt.

Elérhetőség, árazás

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Új technológiák és kihívások

Az olyan csevegőrobotokat, mint a GPT, nagy mennyiségű adat és..

ChatGPT - Így tanul tőlünk

A ChatGPT a GPT-3 adaptált modellje, amely nem kizárólag felügyelet nélküli..

Chatbot típusok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt...