ChatGPT IV.

Empátia az AI korában

 2023. január 19. | Szabó Máté

Az antropomorfizmussal szembeni védekezés kényszere a modern élet szinte minden területét áthatja. Ennek ellenére sokan nehezen tudnák megfogalmazni, hogy miért naivitás emberi tulajdonságokat tulajdonítani nem emberi entitásoknak – az állatoktól a nagy nyelvi modellekig.

Ahogy a gépek egyre jobban képesek utánozni az embereket, a DALL-E művészi képességeitől a ChatGPT élethű beszélgetőpartneréig, úgy tűnik, hajlamosabbak vagyunk minden gépben meglátni a szellemünket. A meglévő technológiák valóban „gondolkodnak” vagy „látnak”? 

Egyesek szerint emberiségünk mesterséges intelligenciára vetítése valós következményekkel járhat, az elmék tényleges működésének további  elhomályosításától egészen  az emberi elméről alkotott kétes elképzelés megerősítéséig.

E kihívások ellenére úgy tűnik, hogy az embereket arra késztetik,  hogy másokat gondolkodónak lássanak (vagy másképpen fogalmazva: embereket észleljenek ). Úgy tűnik, reflexszerűen azt hisszük, hogy más entitásoknak saját gondolataik és érzelmeik vannak.

chatgpt

Szükséges a humán erőforrás

Az AI legtöbb hiányosságát – és erősségét – a nagyközönség (és néha még a feltételezett szakértők is) rosszul érti. Időnként úgy tűnik, hogy az AI képességeit szándékosan túldramatizálják. Sok projekt pedig kifejezetten  az emberi megismerés mintájára épül, és az emberi viselkedést utánozza, hasonlóképpen például a Google keresési ajánlásaiban érezhető hasonló gondolkodást. A végeredmény az, hogy sokan szívesen tulajdonítanak gondolkodást a gépezet darabjainak és a kódrészleteknek.

Habár korunk technológiai fejlődése megkönnyíti, hogy lássuk a személyiséget a szoftverekben, a jelenlegi AI valójában elég visszamaradott ilyen téren, és  teljes mértékben az emberi munkától függ a további fejlesztése. 

Annak ellenére, hogy azt állítják, hogy a Google  LaMDA-ja nem csak érző,  hanem lelke is van, ám ezekről és a tudat egyéb jellemzőiről csak évek-évtizedek múlva beszélhetünk. 

 És bár a mesterséges intelligencia hatékonyan utánozza az emberi intelligencia egyes aspektusait, jelentős mértékben eltérő módon működik. 

Objektív empátia

Ha megértjük, hogy saját elmeelméletünk hogyan értelmezi a „mást” (vagy nem teszi ezt meg), és észrevesszük a már meglévő intelligenciák sokszínűségét, akkor felelősségteljesebben viszonyulhatunk más entitásokhoz. 

Ezek a megközelítések mind az empátiában gyökereznek, és egyfajta objektivitásban is, amely a hasonlóság és a különbözőség közötti elkötelezettségből fakad. 

Ahogy a mesterséges intelligencia egyre intelligensebbé válik, és egyre jobban megértjük, a hozzá való viszonyunk szükségszerűen megváltozik. Egyelőre az emberiség technológiára vetítése többet rejt, mint amennyit elárul.

*antropomorfizmus – emberi tulajdonságok átvitele az élettelen tárgyra vagy jelenségre.

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Új technológiák és kihívások

Az olyan csevegőrobotokat, mint a GPT, nagy mennyiségű adat és..

ChatGPT - Így tanul tőlünk

A ChatGPT a GPT-3 adaptált modellje, amely nem kizárólag felügyelet nélküli..

Chatbot típusok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt...