Chatbotok vs. Virtuális Asszisztensek –

Mi a különbség?

BEVEZETŐ

 2022. november 10. | Szabó Máté

Napjainkban a társalgási mesterséges intelligencia világában elért fejlemények nemcsak a szervezetek és a vállalkozások fejlődését segítik elő, hanem személyes életünkre is hatással vannak. 

Az AI technológiák egyre növekvő elterjedése gyorsan változtatja meg az emberek életét. Az emberek hétköznapjait megkönnyítő eszközök egyre nagyobb szerepet kapnak a mindennapi életben, melyeknek segítségével könnyebben tudunk dolgokat intézni. Az egyik legújabb ilyen technológia a chatbotok és a virtuális asszisztensek. Ezek a technológiák hasonló célt szolgálnak, de sok különbség van közöttük. Ezeket a különbségeket alább fogjuk részletesebben ismertetni.

Mi az a chatbot?

A chatbotok olyan intelligens programok, amelyek szöveges vagy hangos médiumokon keresztül emberszerű beszélgetéseket folytatnak a felhasználókkal. 

A chatbotok bizonyos funkciói közé tartozik az ügyfeleknek adott feladatok elvégzésére vonatkozó utasítások felkínálása, az ügyfelektől származó információk, például termék- vagy elérhetőségi adatok összegyűjtése és megosztása, időpontok beállítása naptárból, valamint tudásbázissal vagy önkiszolgáló portállal való integráció a valós idejű támogatás érdekében. az ügyfeleknek.

Mi az a virtuális asszisztens?

A virtuális asszisztens egy személyes szoftver alapú ügynök, amely segít bennünket napi egyszerű feladataink elvégzésében. 

Funkcióik sok tekintetben hasonlóak a személyi asszisztensekhez – foglalások ellenőrzése, riasztások beállítása, hívások kezdeményezése, üzenetek beírása, munkafolyamatok automatizálása, találkozók ütemezése, emlékeztetők és útbaigazítás. 

Személyre szabott segítséget és hibaelhárítást kínálnak emberi hangvételű módon. A népszerű asszisztensek közé tartozik az Amazon Alexa, a Microsoft Cortana, az Apple Siri és a Google Assistant. Valójában az Alexa olyan funkciókkal van felszerelve, amelyek segítik a hangalapú chatbot-fejlesztést.

A chatbotok és a virtuális asszisztensek közötti különbségek

Bár mindkettő társalgási felület, egy virtuális asszisztens segíti az üzletmenetet, a chatbot pedig ügyfélszolgálatot kínál. Fontos, hogy a szervezetek megértsék a kettő közötti különbségeket, hogy bölcsen alkalmazzák azokat működésük során. 

1. Különböző technológiákat használnak

A chatbotok lehetnek szabályalapúak, ML-alapúak vagy környezetfüggőek. Ez azt jelenti, hogy különböző bonyolultsági szinteken működhetnek. Ezek döntési fára építhetők, gombokon keresztül történő interakciókkal és előre meghatározott vagy script-válaszokkal. 

Az ML-alapú chatbotok úgy működnek, hogy megértik az ügyfelek bemeneti adatait és kéréseit, az idő múlásával történő folyamatos tanulás révén. A kontextusfüggő vagy mesterséges intelligencia chatbotok mesterséges intelligenciára (AI), gépi tanulásra (ML) és természetes nyelvi feldolgozó (NLP) algoritmusokra támaszkodnak, hogy folyamatosan tanulják és megtartsák a kontextust a beszélgetések személyre szabásához. 

Az intelligens virtuális asszisztensek a fejlett természetes nyelvi megértésre (NLU) és a mesterséges érzelmi intelligenciára támaszkodnak, hogy jobban megértsék a természetes nyelvi parancsokat, és tanuljanak a helyzetekből. Integrálhatnak olyan keresőmotorokkal, mint a Google és a Bing, és információkat gyűjthetnek azokból.

2. Különböző szintű intelligenciát mutatnak

A legtöbb chatbot, hacsak nem környezetfüggő, csak a beléjük programozott lekérdezéseket tudja kezelni. Rövid és közvetlen beszélgetéseket tudnak folytatni. Kisebb elemekre bontják a beszélgetést, így a program strukturált és könnyen emészthető formátuma, amely lehetővé teszi a kontextus állandó továbbítását. 

A virtuális asszisztensek úgy vannak programozva, hogy megértsék az emberi kommunikáció szemantikáját és hosszú beszélgetéseket folytassanak, de nem képesek folyamatosan felmérni a kontextust. Megértik az emberi szlenget, az empátiát és a nyelven keresztül közvetített emberi érzéseket.

3. Alapvető funkcióik nagymértékben eltérőek

A chatbotok nagyrészt vállalati megoldások, míg a virtuális asszisztensek felhasználóorientáltak. A chatbotok segítenek a vállalkozásoknak abban, hogy a lehető legjobb élményt és elkötelezettséget biztosítsák ügyfeleiknek, valamint értékesítési és marketingcsapataiknak. 

A H&M chatbot például személyes stylistként működik, és az ügyfél személyes stílusa alapján ajánl ruhákat, így személyre szabott felhasználói élményt nyújt.

A virtuális asszisztensek az üzleti vagy néha a személyes műveletek megkönnyítésére szolgálnak. Személyi asszisztensként működnek, akik képesek konkrét és összetett feladatok elvégzésére. Egyes funkcióik közé tartozik az utasítások vagy receptek felolvasása, az időjárással kapcsolatos frissítések közlése, valamint a végfelhasználó bevonása egy kötetlen vagy szórakoztató beszélgetésbe.

4. Különböző csatornákon vannak telepítve

A chatbotokat webhelyeken, támogatási portálokon, üzenetküldő alkalmazásokban (például WhatsApp és Facebook Messenger), valamint mobilalkalmazásokban és alkalmazáson belüli csevegőmodulokban telepítik. Beszélgetéses felhasználói felülettel (CUI) rendelkeznek, amely lehetővé teszi a chat-szerű kommunikációt.

A virtuális asszisztenseket olyan eszközökbe integrálták, mint a Google Home és az Amazon’s Echo. Lehet chat alapú felülettel, és hangutasításokkal is működhetnek interfész nélkül.  

5. Interfészeik eltérőek lehetnek

A chatbotok párbeszédes felhasználói felülettel (CUI) rendelkeznek, amely chatszerű kommunikációt tesz lehetővé, míg a virtuális asszisztensek chat-alapú felülettel rendelkeznek, és hangutasításokkal is működhetnek, interfész nélkül.  

Chatbot vagy Virtuális Asszisztens?

Most már ismerjük a chatbotok és a virtuális asszisztensek különféle előnyeit. A következő lépés az, hogy tudja, mikor melyik megoldást kell választania. 

Ha javítani szeretnénk az ügyfelek elkötelezettségét és a támogatási műveleteket a vállalkozásban, akkor olyan chatbot felé kell fordulnunk, amely ezeket a képességeket kínálja. 

Ha javítani szeretnénk a termelékenységet, szükségünk lehet egy virtuális asszisztensre, amely segíthet a feladatok delegálásában és végrehajtásában.

Noha mindkettő a mesterséges intelligencia terméke, és alapjaikban hasonlóak, más-más igényeket elégítenek ki, és eltérően alkalmazzák őket.

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Új technológiák és kihívások

Az olyan csevegőrobotokat, mint a GPT, nagy mennyiségű adat és..

ChatGPT - Így tanul tőlünk

A ChatGPT a GPT-3 adaptált modellje, amely nem kizárólag felügyelet nélküli..

Chatbot típusok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt...