Chatbotok vs. Virtuális Asszisztensek –

Mi a különbség?

BEVEZETŐ

 2022. november 10. | Szabó Máté

Napjainkban a társalgási mesterséges intelligencia világában elért fejlemények nemcsak a szervezetek és a vállalkozások fejlődését segítik elő, hanem személyes életünkre is hatással vannak. 

Két népszerű technológia a chatbotok és a virtuális asszisztensek – ezeket gyakran egynek keverik. Bár mindkettő mesterséges intelligencia által üzemeltetett számítógépes program, és képesek kölcsönhatásba lépni emberi felhasználóikkal, eltérő felépítésűek, szerepük és céljaik vannak.  

Mi az a chatbot?

A chatbotok olyan intelligens programok, amelyek szöveges vagy hangos médiumokon keresztül emberszerű beszélgetéseket folytatnak a felhasználókkal. 

A chatbotok bizonyos funkciói közé tartozik az ügyfeleknek adott feladatok elvégzésére vonatkozó utasítások felkínálása, az ügyfelektől származó információk, például termék- vagy elérhetőségi adatok összegyűjtése és megosztása, időpontok beállítása naptárból, valamint tudásbázissal vagy önkiszolgáló portállal való integráció a valós idejű támogatás érdekében. az ügyfeleknek.

Mi az a virtuális asszisztens?

A virtuális asszisztens egy személyes szoftver alapú ügynök, amely segít bennünket napi egyszerű feladataink elvégzésében. 

Funkcióik sok tekintetben hasonlóak a személyi asszisztensekhez – foglalások ellenőrzése, riasztások beállítása, hívások kezdeményezése, üzenetek beírása, munkafolyamatok automatizálása, találkozók ütemezése, emlékeztetők és útbaigazítás. 

Személyre szabott segítséget és hibaelhárítást kínálnak emberi hangvételű módon. A népszerű asszisztensek közé tartozik az Amazon Alexa, a Microsoft Cortana, az Apple Siri és a Google Assistant. Valójában az Alexa olyan funkciókkal van felszerelve, amelyek segítik a hangalapú chatbot-fejlesztést.

A chatbotok és a virtuális asszisztensek közötti különbségek

Bár mindkettő társalgási felület, egy virtuális asszisztens segíti az üzletmenetet, a chatbot pedig ügyfélszolgálatot kínál. Fontos, hogy a szervezetek megértsék a kettő közötti különbségeket, hogy bölcsen alkalmazzák azokat működésük során. 

1. Különböző technológiákat használnak

A chatbotok lehetnek szabályalapúak, ML-alapúak vagy környezetfüggőek. Ez azt jelenti, hogy különböző bonyolultsági szinteken működhetnek. Ezek döntési fára építhetők, gombokon keresztül történő interakciókkal és előre meghatározott vagy script-válaszokkal. 

Az ML-alapú chatbotok úgy működnek, hogy megértik az ügyfelek bemeneti adatait és kéréseit, az idő múlásával történő folyamatos tanulás révén. A kontextusfüggő vagy mesterséges intelligencia chatbotok mesterséges intelligenciára (AI), gépi tanulásra (ML) és természetes nyelvi feldolgozó (NLP) algoritmusokra támaszkodnak, hogy folyamatosan tanulják és megtartsák a kontextust a beszélgetések személyre szabásához. 

Az intelligens virtuális asszisztensek a fejlett természetes nyelvi megértésre (NLU) és a mesterséges érzelmi intelligenciára támaszkodnak, hogy jobban megértsék a természetes nyelvi parancsokat, és tanuljanak a helyzetekből. Integrálhatnak olyan keresőmotorokkal, mint a Google és a Bing, és információkat gyűjthetnek azokból.

2. Különböző szintű intelligenciát mutatnak

A legtöbb chatbot, hacsak nem környezetfüggő, csak a beléjük programozott lekérdezéseket tudja kezelni. Rövid és közvetlen beszélgetéseket tudnak folytatni. Kisebb elemekre bontják a beszélgetést, így a program strukturált és könnyen emészthető formátuma, amely lehetővé teszi a kontextus állandó továbbítását. 

A virtuális asszisztensek úgy vannak programozva, hogy megértsék az emberi kommunikáció szemantikáját és hosszú beszélgetéseket folytassanak, de nem képesek folyamatosan felmérni a kontextust. Megértik az emberi szlenget, az empátiát és a nyelven keresztül közvetített emberi érzéseket.

3. Alapvető funkcióik nagymértékben eltérőek

A chatbotok nagyrészt vállalati megoldások, míg a virtuális asszisztensek felhasználóorientáltak. A chatbotok segítenek a vállalkozásoknak abban, hogy a lehető legjobb élményt és elkötelezettséget biztosítsák ügyfeleiknek, valamint értékesítési és marketingcsapataiknak. 

A H&M chatbot például személyes stylistként működik, és az ügyfél személyes stílusa alapján ajánl ruhákat, így személyre szabott felhasználói élményt nyújt.

A virtuális ügynökök vagy asszisztensek az üzleti vagy néha a személyes műveletek megkönnyítésére szolgálnak. Személyi asszisztensként működnek, akik képesek konkrét és összetett feladatok elvégzésére. Egyes funkcióik közé tartozik az utasítások vagy receptek felolvasása, az időjárással kapcsolatos frissítések közlése, valamint a végfelhasználó bevonása egy kötetlen vagy szórakoztató beszélgetésbe.

4. Különböző csatornákon vannak telepítve

A chatbotokat webhelyeken, támogatási portálokon, üzenetküldő alkalmazásokban (például WhatsApp és Facebook Messenger), valamint mobilalkalmazásokban és alkalmazáson belüli csevegőmodulokban telepítik. Beszélgetéses felhasználói felülettel (CUI) rendelkeznek, amely lehetővé teszi a chat-szerű kommunikációt.

A virtuális asszisztenseket olyan eszközökbe integrálták, mint a Google Home és az Amazon’s Echo. Lehet chat alapú felülettel, és hangutasításokkal is működhetnek interfész nélkül.  

5. Interfészeik eltérőek lehetnek

A chatbotok párbeszédes felhasználói felülettel (CUI) rendelkeznek, amely chatszerű kommunikációt tesz lehetővé, míg a virtuális asszisztensek chat-alapú felülettel rendelkeznek, és hangutasításokkal is működhetnek, interfész nélkül.  

Chatbot vagy Virtuális Asszisztens?

Most már ismerjük a chatbotok és a virtuális asszisztensek különféle előnyeit. A következő lépés az, hogy tudja, mikor melyik megoldást kell választania. 

Ha javítani szeretné az ügyfelek elkötelezettségét és a támogatási műveleteket a vállalkozásában, akkor olyan chatbot felé kell fordulnia, amely ezeket a képességeket kínálja. 

Ha javítani szeretnénk a termelékenységet, szükségünk lehet egy virtuális asszisztensre, amely segíthet a feladatok delegálásában és végrehajtásában.

Noha mindkettő a mesterséges intelligencia terméke, és alapjaikban hasonlóak, más-más igényeket elégítenek ki, és eltérően alkalmazzák őket.

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Hogyan működik?

A chatbot rutin automatizált feladatokat hajt végre...

Mi az a chatbot?

A chatbotok használatának egyre szélesebb körben...

Chatbot típusok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt...