A ChatGPT rövid története: Hogyan jutottunk el oda, ahol ma tartunk

Bevezető

 2023. október 25. | Szabó Máté

Képzeljünk el egy olyan AI-t, amely valóban beszéli a nyelvünket – nem csak szavakat és előre betanított mondatokat ért meg. Képzeljünk el egy AI-t, amely megérti a kontextust és még a humort is.

Ez már nem csak egy futurisztikus koncepció – ez a valóság.

A ChatGPT egy mesterséges intelligencia (AI) chatbot, amely az OpenAI alapvető nagy nyelvi modelljeire (LLM) épül, mint például a GPT-4 és elődei.

Ez a chatbot újradefiniálta a mesterséges intelligencia szabványait, bizonyítva, hogy a szoftverek valóban képesek „megtanulni” az emberi nyelv és interakció bonyolultságát.

Merüljünk el a ChatGPT lenyűgöző történetében, és vázoljuk fel fejlődését az indulástól a jelenlegi képességekig.

A ChatGPT keletkezése

Az OpenAI-t 2015 decemberében alapította Sam Altman, Greg Brockman, Elon Musk, Ilya Sutskever, Wojciech Zaremba és John Schulman. Az alapító csapat a technológiai vállalkozás, a gépi tanulás és a szoftverfejlesztés terén szerzett sokrétű szakértelmét egyesítette, hogy létrehozzon egy olyan szervezetet, amely a mesterséges intelligencia emberiség számára előnyös módon történő fejlesztésére összpontosít.

Elon Musk már nem vesz részt az OpenAI-ban, Sam Altman pedig korábban a szervezet vezérigazgatója volt.

Az OpenAI értéke jelenleg több mint 29 milliárd dollár (ez az érték folyamatosan változik). Januárban a Microsoft kibővítette hosszú távú partnerségét az Open AI-al, és több milliárd dolláros befektetést jelentett be, hogy világszerte felgyorsítsa a mesterséges intelligencia elterjedését.

Az OpenAI 2022. november 30-án kiadta a ChatGPT korai demóját, majd a chatbot gyorsan elterjedt a közösségi médiában, ahogy a felhasználók példákat osztottak meg arról, hogy mire képes. 

A történetek és minták az utazás tervezésétől a mesék írásán át a számítógépes programok kódolásáig mindent tartalmaztak. Néhány napon belül a chatbot több mint egymillió felhasználót vonzott be.

A GPT főbb mérföldkövei

A ChatGPT útját a folyamatos fejlesztések jellemezték (és jellemzik a mai napig), mindegyik verzió a korábbi eszközökre épül.

A GPT-1, a 2018 júniusában bemutatott modell a GPT (generative pre-train transformer) sorozat első iterációja volt, és 117 millió paraméterből állt. Ez meghatározta a ChatGPT ma ismert architektúráját. A GPT-1 bemutatta a felügyelet nélküli tanulás erejét a nyelvértési feladatokban, könyveket használva képzési adatként a mondat következő szavainak megjósolására.

A 2019 februárjában kiadott GPT-2 jelentős frissítést jelentett 1,5 milliárd paraméterrel. A szöveggenerálási képességek drámai javulását mutatta be, és koherens, több bekezdésből álló szöveget hozott létre. De az esetleges visszaélések miatt a GPT-2 kezdetben nem került nyilvánosságra. A modell végül 2019 novemberében jelent meg, miután az OpenAI fokozatos bevezetést hajtott végre a lehetséges kockázatok tanulmányozása és mérséklése érdekében.

A GPT-3 óriási előrelépést jelentett 2020 júniusában. Ezt a modellt 175 milliárd paraméterre képezték ki. Fejlett szöveggenerálási képességei széles körben elterjedtté váltak különféle alkalmazásokban, az e-mailek szerkesztésétől és cikkek írásától a versek létrehozásáig és még a programozási kód generálásáig is. Azt is bebizonyította, hogy képes tényszerű kérdésekre válaszolni és nyelvek között fordítani.

A GPT-3 elindítása sarkalatos pillanatot jelentett, amikor a világ elkezdte elismerni ezt az úttörő technológiát. Bár a modellek már néhány éve léteztek, a GPT-3 segítségével az embereknek lehetőségük nyílt arra, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjenek a ChatGPT-vel, kérdéseket tegyenek fel neki, és átfogó és gyakorlatias válaszokat kapjanak. Amikor az emberek így közvetlenül kapcsolatba léphettek az LLM-mel, világossá vált, milyen hatásos lesz ez a technológia.

A GPT-4, a legújabb iteráció, folytatja ezt az exponenciális javulás tendenciáját, a következő változásokkal:

● Továbbfejlesztett modelligazítás – a felhasználói szándék követésének képessége

● Alacsonyabb a valószínűsége a támadó vagy veszélyes kimenet létrehozásának

● Megnövelt ténybeli pontosság

● Javult szándékkövetés– a viselkedés megváltoztatásának lehetősége a felhasználói kéréseknek megfelelően

● Internetkapcsolat – a legújabb funkció magában foglalja a valós idejű internetes keresés lehetőségét

A GPT-4 nemrégiben új funkciókat jelentett be: Mostantól hanggal is kommunikálhatunk a ChatGPT-vel. Az új funkció az OpenAI frissítési körének része, beleértve a képekkel kapcsolatos kérdések megválaszolását.

A ChatGPT mostantól a képekkel kapcsolatos kérdésekre is válaszol. Az OpenAI ezt a funkciót a GPT-4 bemutatásával ugrotta meg, de a szélesebb nyilvánosság számára eddig nem volt elérhető. Ez azt jelenti, hogy mostantól képeket tölthetünk fel a felületre, majd kérdezhetünk a kép tartalmáról.

Ezek a frissítések csatlakoznak ahhoz a bejelentéshez, miszerint a DALL-E 3, az OpenAI képkészítő modelljének legújabb verziója csatlakozik a ChatGPT-hez, így a chatbotot képgenerálásra is képes lesz.

Minden egyes mérföldkő közelebb visz egy olyan jövőhöz, ahol az AI zökkenőmentesen beépül mindennapi életünkbe, fokozva termelékenységünket, kreativitásunkat és kommunikációnkat.

A ChatGPT széles körű hatása

A ChatGPT nagymértékben befolyásolta a mesterséges intelligencia fejlődését, megnyitva az utat a természetes nyelv megértésének és generálásának fejlődése előtt. A modell sikere az LLM-ek iránti érdeklődést is felkeltette, ami kutatási és fejlesztési hullámhoz vezetett ezen a területen.

A ChatGPT jelentős hatást gyakorolt számos iparágra, többek között:

● Ügyfélszolgálat: A vállalatok az AI modellek segítségével automatizálják a gyakori megkeresésekre adott válaszokat.

● Oktatás: A ChatGPT-t olyan intelligens oktatói rendszerek létrehozására használják, amelyek képesek személyre szabott segítséget nyújtani a diákoknak.

● Tartalomkészítés: Az újságírók, szövegírók és tartalomkészítők használják kreatív ötleteik generálására, cikktervezetekre, sőt versírásra is.

● Vállalkozások: Különböző területeken dolgozó szakemberek használják a chatbotot olyan feladatok automatizálására, mint az e-mailek megfogalmazása vagy a kódírás.

● Egészségügyi ellátás: A szolgáltatók és a személyzet a chatbotot olyan felhasználási esetekben használhatja fel, mint a klinikai döntések támogatása, az orvosi nyilvántartások, az orvosi szakirodalom elemzése és értelmezése, valamint a betegségek megfigyelése.

● Szórakozás: A ChatGPT használható videojáték-történetek és filmforgatókönyvek generálására, párbeszédek írására és a játék fejlesztésére.

ChatGPT: Új fejezet az AI történetében

A ChatGPT útja a koncepciótól a ma már rengeteg területen létjogosultságot szerzett AI-modellekig jól példázza a mesterséges intelligencia gyors fejlődését. Ez az úttörő modell gyors előrehaladást hozott a mesterséges intelligencia fejlesztésében, és az iparágakat széles körében ösztönözte az átalakulásban. 

Ahogy haladunk előre, arra számíthatunk, hogy a ChatGPT és a hasonló, mesterséges intelligencia alapú chatbotok váratlan és izgalmas módon változtatják majd meg világunkat.

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Új technológiák és kihívások

Az olyan csevegőrobotokat, mint a GPT, nagy mennyiségű adat és..

ChatGPT - Így tanul tőlünk

A ChatGPT a GPT-3 adaptált modellje, amely nem kizárólag felügyelet nélküli..

Chatbot típusok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt...