Megnyílt a GPT Store

Bevezető

 2024. március 7. 

Az OpenAI nemrég debütálta két új termékét: a GPT Store-t és a ChatGPT Team-et. Előbbi az AI-alkalmazások piactere, utóbbi egy közösségi AI-munkaterület. 

Mind a ChatGPT Team, mind a GPT Store új bevételi forrás a cég számára, amelyen egy ideje már dolgoztak. Azonban a publikálás mostanáig fel volt függesztve a korábbi vezérigazgató, Sam Altman távozása és az azt követő időszak miatt.

Tavaly bejelentette az OpenAI, hogy lehetőséget nyújt majd arra, hogy partnerek a saját szolgáltatásaikhoz létrehozzanak GPT alapon egyedi chatbotokat. Ezek pedig a GPT Store-on keresztül tehetők közzé a többi felhasználó számára.

A hivatalos közlés szerint már több mint 3 millió partner hozott létre egyedi chatbotot, GPT-t. A tervek szerint az OpenAI több módszert is nyújtani fog arra, hogy felhívja a figyelmet a GPT Store keretei között az érdekesebb chatbotokra: például hetente frissülő kiemelt kínálat, vagy oszlopok szerinti kategória szűrő ajánlással.

A GPT Store egyelőre továbbra is az előfizető felhasználók számára lesz elérhető, így minimum a ChatGPT Plus csomagnak kell az adott fiókon aktívnak lennie, hogy lehessen nézelődni a kínálatban. Az OpenAI nyitott arra, hogy a bevételen is osztozzon majd azokkal a GPT-kkel, amik különösen nagy népszerűségnek örvendenek. 

Főbb jellemzők

Sokszínű appok: Az áruház a chat alkalmazások széles skáláját kínálja a szöveggenerálástól a komplex adatelemző eszközökig, amelyek mindegyike kihasználja a GPT nyújtotta lehetőségeket.

Felhasználóbarát kezelőfelület: A platformot a felhasználói élményt szem előtt tartva tervezték, a különböző kategóriák között könnyű navigálni és a keresősávban bármely GPT-re rákereshetünk.

Testreszabható megoldások: A GPT áruházban számos app kínál testreszabási lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy saját igényeinkhez igazítsuk a kiválasztott GPT-ket.

Integrációs képességek: Az áruház fontos jellemzője, hogy ezeket az AI-eszközöket integrálni tudja a meglévő rendszerekkel és szoftverekkel.

Néhány szóban a ChatGPT Team-ről

A GPT Store mellett a ChatGPT Team előfizetési csomag is elindult nemrégiben újabb lehetőségeket nyújtva kisebb cégek/ vállakozások számára. A ChatGPT már többféle előfizetési modellel is használható, és a vállalat most a kínálatot tovább bővítette egy olyan opcióval, ami a kisebb vállalkozások, startup cégek számára lehet majd vonzó a továbbiakban. A ChatGPT Team név alatt bevezetésre kerülő opció mindent biztosít, amit a ChatGPT Plus, és egy kicsit még túl is mutat azon.

A Team tagjai létrehozhatnak egyedi GPT-ket a saját munkakörnyezetükhöz, igényeikhez igazítva. A ChatGPT Team előfizetők további előnyökkel is számolhatnak majd, például az általuk felvitt adatokat az OpenAI nem fogja felhasználni a nagy nyelvi modell tanításához. Az adatvédelem sokszor előkerülő kérdés a generatív AI szolgáltatásoknál, így ilyen szempontból is érdekes lehet a Team előfizetés.

Összegzés, személyes benyomások

A GPT Store jelentős előrelépést jelent a mesterséges intelligencia világában.

Személyes benyomás szerint ha csak böngészünk az áruházban, az appok közti keresés jelenthet kisebb problémát, tekintve hogy alapvetően nem tudjuk milyen GPT-t keresünk milyen felépítettséggel. Ezért célszerű minél pontosabban leszűkíteni a keresésnél a lehetséges találatokat.

Néhányat kiemelve:

    •  Az AskYourPDF segítségével regisztráció után a beküldött dokumentumot elemezhetjük, kérdezhetünk a tartalmából. Hasznos lehet például több száz vagy több ezer oldalas szabályzatok esetében.
    • A KAYAK – Flights, Hotels & Cars legfőképp szállásfoglalásnál lehet hasznos, beszélgetésünk legelején megkérdezi mikor/hova szeretnénk utazni majd ennek ismertében listázza a szálláshelyeket árral, leírással és képekkel.
    • Előző cikkünk végén kiemeltünk néhány figyelemfelkeltő példát, mint például filmkereső, AI interjú-segítség vagy weboldal dizájnt generáló GPT.

Alkalmazásainak sokfélesége, folyamatos frissítései és bevételszerzési lehetőségei izgalmas lehetőséget kínálnak mind cégszinten, mind az egyéni felhasználók számára így előfizetéses mivolta ellenére ajánljuk megtekintésre, használatra.