AI körkép HR területen

Bevezető

 Szabó Máté | 2024. április 25. 

A mesterséges intelligencia (AI) az előrejelzések szerint szinte minden iparágat jelentősen átalakít, beleértve a HR vonalát is. Számos toborzó cég már 2023-ban megkezdte a mesterséges intelligencia beépítését a napi munkafolyamataiba, hogy kihasználják az új technológia adta lehetőségeket és ne maradjanak le az AI-technológiát már alkalmazó versenytársaiktól.

Széleskörű használata lehetőségeket teremt

Az ATS (Applicant Tracking System) szoftverbe integrált AI megoldások hozzáadott értéke, ha például egy, a toborzási szoftverben alkalmazott intelligens önéletrajz-elemző és készségértékelő rendszer képes kigyűjteni és felmérni a jelentkezők készségeit és tapasztalatait, és előzetesen elemezni az egyes jelöltek adott pozícióhoz való illeszkedését.

Ez jelentősen megkönnyítheti és felgyorsíthatja a kiválasztási folyamatot.

 De az AI nyújtotta lehetőségeket több területen is alkalmazhatjuk e területen: képesek lehetnek jelezni, ha egy jelölt a cégnél levő más nyitott pozíciókra is alkalmas. Egy ilyen funkció nem csak a vállalat számára optimalizálja a toborzási folyamatot, hanem a jelentkezők számára is előnyös, ezzel pedig erősíti a cég munkáltatói arculatát.

A mesterséges intelligencia alkalmazásával emellett a saját munkavállalóink felé is nyithatunk. Egy új pozíció megnyitásakor automatikusan megvizsgáltathatjuk, hogy van-e olyan munkavállaló a cégnél, aki alkalmas lehet a feladat ellátására, és akinek előrelépést jelentene az adott munkakörbe történő áthelyezés. 

A toborzáson túl számtalan egyéb területen tud a mesterséges intelligencia alkalmazása hatékony segítséget nyújtani mind a HR, mind a szakmai vezetés munkájában. Ide sorolható többek között az onboarding, az éves képzési tervek készítése, a munkavállalói elégedettségi kérdőívek kiértékelése vagy éppen a kilépő interjúk elemzése is.

Természetesen az AI-megoldások alkalmazása során kiemelt figyelmet kell fordítani a jogszabályi előírások és etikai normák betartására. A személyes adatok védelme, a diszkrimináció elkerülése és a pártatlanság biztosítása alapvető követelmény minden HR-technológiánál. 

Hogyan alakítja az AI a HR-t a jövőben?

Az automatizált HR folyamatok jövője szorosan összefügg a mesterséges intelligencia fejlődésével. Az AI folyamatosan alakítja majd a HR-gyakorlatokat, hatékonyabbá téve a toborzást, az alkalmazottak menedzselését és az eddig sok manuális munkaórát igénybevevő adminisztratív jellegű feladatok automatizálását.

Képzeljük el, hogy egy több ezer oldalas pdf-ből egy olyan chatbot, mely kontextusában érti kérdéseinket, megmondja a szövegből (emberszerű értelmes mondatba foglalva) a pontos választ. Életszerű példa, hogy az a kolléga, aki a cég “élő lexikonja” lebetegedik vagy kivesz néhány nap szabadságot – ilyenkor és a hétköznapi életben is hatalmas segítség a ChatBoss chatbotja.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mesterséges intelligencia technológia a közeljövőben teljes egészében nem fogja pótolni a HR-szakemberek iránti igényt. Az emberi perspektívák és a HR-en belüli tapasztalatok döntő szerepet játszanak a magas színvonal  fenntartásában, az AI mindezt támogatva fogja elősegíteni a növekedést és az automatizációt.

Potenciális alkalmazási területek

Chatbotok

Chatbotjainknak számos AI-alkalmazási területe van már a HR-ben. Néhányat említve a több száz vagy ezer oldalas belsős szabályzati információkat feldolgozó belsős chat-rendszert, a szabadságkérések és -ütemezések kezelését, a munkaerő-felvételi és szűrési folyamatok elősegítését, valamint az alkalmazottak kérelmeinek megválaszolását. 

Interjúkérdések személyre vagy pozícióra szabottan

Az AI-al integrált és automatizált megoldások egyszerűsítik az interjúk ütemezésének logisztikáját, és releváns interjúkérdéseket generálhatnak például az érdeklődő szakmai tapasztalata, vagy a meghirdetett állás kapcsán (akár mindkettő egyben).

Toborzás: segít a jelöltek kiválasztásában 

Segítségével leegyszerűsíthető a jelöltek keresése, a jelentkezések átvizsgálása és kezelése, valamint az adott pozícióra vonatkozó kiválasztási kritériumoknak megfelelő profilok azonosítása, statisztikai kimutatásokkal.

Alkalmazottak képzése, fejlesztése és offboarding

Az AI-al képesek lehetünk testreszabni a képzési programokat az egyes alkalmazottak tapasztalati szintjéhez, részlegéhez, valamint egyéni erősségeihez és gyengeségeihez viszonyítva. Automatizálhatjuk a be- és kilépési feladatokat is, mint például a felhasználói engedélyek és hozzáférési szintek kezelése, valamint igény szerint a távozó kollégák interjúinak lebonyolítása.

Munkaköri leírások írása

A toborzásban alkalmazott automatizált eszközök segítségével könnyedén létrehozhatunk kulcsszavakra optimalizált, precíz munkaköri leírásokat; amelyek amellett, hogy időt takarítanak meg, figyelemfelkeltőbbek is lehetnek az aktív munkakeresők körében.

Időigényes adminisztratív feladatok automatizálása

Az AI átveheti a szerepet az adminisztratív jellegű feladatok automatizálásában, például repetitív jellegű email-ek megválaszolásában és dokumentumok bekérésében vagy kérdések megválaszolása chatbottal a belső szabályzat alapján. Az így támogatott üzleti folyamatok során egyedi esetekre megoldást kínáló üzeneteket tudunk generálni (például értesítő levelek különböző konntextusban).

Összefoglaló

Összefoglalva, a mesterséges intelligencia velünk van ezen a területen is, segítségünkkel pedig beépíthető a HR-folyamatok javítása érdekében.

Mivel a mesterséges intelligencia fokozatosan a HR-ipar szerves részévé válik, kulcsfontosságú már most kihasználnunk képességeit – úgy képzeljük el mint egy eszköz, amelyet a szakemberek megtanulhatnak beépíteni napi munkafolyamataikba.

 

Korábbi cikkünket, melyben az Elérhető GPT-ket vizsgáltuk HR területen ide kattintva tudjátok megtekinteni.