Hogyan segít az ATS a toborzási folyamatban?

BEVEZETŐ

 2022. november 15. | Szabó Máté

Mit jelent az „e-toborzás” kifejezés? Alapvetően hatóköre és tartalma hasonló a hagyományos toborzáshoz. De mellettünk áll a technológia bónusza, amely megkönnyíti a toborzók munkáját és hétköznapjait.

Az e-toborzás kifejezés először munkaügyi testületek létrehozásával jelent meg. Ezek a táblák olyan helyek voltak, ahová a toborzók és a cégek egyaránt elmehettek és meghirdethettek állásokat abban a reményben, hogy megtalálják a megfelelő tehetségeket.

Az évek során azonban a technológia fejlődése és felemelkedése révén eljött az idő az új módszerek alkalmazására. Az új eszközök, például a jelentkezők nyomon követési rendszerének bevezetése új stratégiák és a toborzás új módja előtt nyitotta meg az utat, problémamentesen és kevésbé időigényesen végezve a toborzói munkát.

A jelentkezők nyomkövető rendszere fordulópontnak és egy új kor szimbólumának tekinthető a munkaerő-toborzási ágazat számára. Az ATS létfontosságú eszköz a HR eszköztárában, és a mindennapok szerves része.

Vágjunk bele a toborzás világába úgy, hogy mindenekelőtt megértjük, mi is az a jelentkező-követő rendszer; a toborzók által gyakran tapasztalt kihívások a toborzási ágazatban, valamint az ATS funkciói, amelyek meg tudják oldani a kihívásokat, és végső soron lendületet adnak a versenytársak előtt maradáshoz.

Kihívások megoldása ATS segítségével

A jelentkezők nyomonkövető rendszere megoldást jelenthet mindazon kihívásokra, amelyekkel manapság szembesülnek a HR-ben dolgozók. A választható funkciók széles skálájával az ATS  a toborzók számára előre rangsorolja egy előre meghatározott szempont alapján a kiemelkedő munkavállalókat.

Merüljünk el mélyebben abban, hogy az ATS egyes funkciói hogyan adhatnak megoldást az összes kulcsfontosságú feladatra.

1. Jelöltkövető rendszer

Ahogy a neve is sugallja, a toborzásban a jelentkezők nyomonkövető rendszere lehetővé teszi a HR-esek számára, hogy útján végigkísérje jelöltje előrehaladását a jelentkezési folyamat különböző szakaszaiban.

Milyen kihívásokra ad választ mindez? Ha minden adatot egy egységesített platformon jelenítünk meg, láthatjuk a korábbi jelentkezőket, és könnyedén kapcsolatba léphetünk velük, így számtalan választási lehetőség adódhat, amikor a betöltetlen pozíciókhoz keressük a megfelelő képesítéssel/ tudással szakembereket.

Nem csak a passzív és az aktív jelölteket követhetünk nyomon, hanem figyelemmel kísérhetjük a különböző munkavállalói szakaszokat is. Tehát amikor a jelölt átesik az interjú szakaszán, vagy visszajelzésre vár, ezt könnyedén figyelemmel kísérhetjük a folyamat során.

2. Időt és pénzt takarít meg

Az ATS rendszer egyik legnagyobb előnye az ismétlődő manuális feladatokra fordított idő és pénz csökkentése.

 

Például egy ATS képes:

  • Csökkenti az egyes állástáblákon való közzétételre fordított időt azáltal, hogy egyszeri bejelentkezést biztosít több álláshirdetéshez
  • Az elemzés és a képernyő automatikusan folytatódik, így biztosítva, hogy csak a megfelelő jelentkezők juthassanak el HR-es kollégákhoz
  • Szabványosítja a pályázók pontozását
  • A jelölt interjúkat automatikusan ütemezi
  • Strukturált interjúsablonok

Mindezek az automatizált funkciók segítenek a munkaerő-kölcsönző csapatoknak abban, hogy jobban összpontosítsanak a megfelelő emberek felvételére, és kevésbé az időigényes adminisztratív feladatokra.

3. Minősített jelöltek szűrése

Az ATS segíthet előre felépíteni és fejleszteni egy listát, ami időt takarít meg a toborzásban.

A jelöltek vagy jelentkezők idővel összeállíthatók, és adataik az ATS-ben tárolhatók. Képzettségük, elhelyezkedésük és munkatapasztalataik alapján minősíthetők és kategorizálhatók, amit egy jelölt adatbázist hoz létre, amely a megfelelő időpontban lehívható.

Ne hagyjuk a magasan képzett, minőségi jelölteket elmenni csak azért, mert nem biztos, hogy pontosan illenek a jelenlegi pozíció betöltésére. Használjunk ATS-t az adataik nyilvántartásba vételéhez, és vegyük fel újra őket, amikor megnyílik egy olyan szerepkör, amely megfelel a profiljuknak.

4. Egységesítse HR-technológiáját

A rendszerintegrációs igények a szervezettől és a toborzótól függően változnak. Az integrációk azonban hatékony módszert jelentenek a jelölt információk egyszerűsítésére és központosítására, megkönnyítve a különböző eszközökkel való munkát.

A használt eszközöktől függően olyan ATS-re lehet szükségünk, amely integrálja a következőket:

  • Állástáblák
  • Jelölt beszerzési platformok
  • Munkavállalás előtti tesztelési eszközök
  • HR rendszerek

Természetesen, bár az egyes rendszerek sajátos jellemzői fontosak lesznek a cég számára, azt is tudni kell, hogyan működik-e a meglévő informatikai rendszerrel. 

Az ATS integrálása a többi rendszerrel jobb felhasználói élményt biztosít, és biztosítja, hogy a technológiai eszközök sokasága hatékonyabb munkavégzést tegyen lehetővé.

5. Jelentkezők könnyű kezelhetősége

Végül, de nem utolsósorban, az ATS-rendszerek pontosan azt teszik, amit a címkén írnak – az alkalmazások kezelését és követését. Az ATS-rendszer fő célja, hogy a jelentkezők nyomon követését és kezelését gyerekjáték legyen: az olyan funkciók, mint az ATS-dashboard, naprakész nézetet biztosít a munkaerő-felvételi folyamatban lévő munkákról, hely, részleg stb. szűrőkkel.

Az dashboard a beérkező jelentkezők rangsorolásában is segíthet azáltal, hogy információik alapján pontokat rendel hozzájuk, így időt takaríthat meg a rengeteg jelentkezés manuális átvizsgálása során. A jelöltek előzetes értékeléséből származó pontszámokat is importálhatunk, amelyek segítségével szűkíthető a jelentkezők köre a nyitott pozícióra.

Az ATS irányítópultjai a toborzási folyamat sikerességének megértésében is segítenek, mivel lehetővé teszik a KPI-k, a jelentkezők forrásainak és a toborzási marketingtevékenységek nyomon követését .

Az ATS használata a toborzásban   

Az e-toborzás lassan a toborzás új normájává vált, és egy új normával új stratégiák és eszközök jönnek, amelyeket a toborzóknak meg kell ismerniük. Ez a fajta toborzás a belátható jövőben is megmarad, mert a munkamódszerek, például a hibrid munkavégzés és az otthoni munkavégzés megváltozása világszerte számos iparágban megfigyelhető.

Manapság egyre nagyobb mértékben hagyatkoznak a technológiára és a különféle eszközökre, amelyek megkönnyítik a toborzó munkáját, és biztosítják, hogy a jelentkezők felvétele ne legyen többé időigényes.

Az ATS rendszere végtelen lehetőségeket kínál a jelöltek nyomon követésére, az önéletrajzok elemzésére, a tehetségek kiépítésére, és még az AI-alapú ajánlások és javaslatok megfontolására is. 

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEINK:

Hogyan működik?

A chatbot rutin automatizált feladatokat hajt végre...

Mi az a chatbot?

A chatbotok használatának egyre szélesebb körben...

Chatbot típusok

A legkezdetlegesebb chatbot típus a menüvezérelt...